Google
 

søndag 9. mars 2008

Skilsmisselovgivningens uoffisielle hovedregel


Norsk skilsmisselovgivning har gjennom historien fremmet prinsippet om likedeling som noe av det viktigste ved en skilsmisse. Det er dette prinisppet som har satt seg i folkebevisstheten. Når ny ekteskapslov kom i 1991 var fortsatt likedeling formelt hovedregelen. skjevdeling var unntaket.


Skjevdeling er i hovedsak det som har vært den ulovfestede hovedregelen for samboere, det som er ditt er ditt og det som er mitt er mitt. Sagt på en annen måte - det du har tatt med deg inn, kan du ta med deg ut. De gaver og arv du har fått kan du ta med deg udelt.


På tross av at dette skulle være en unntaksregel ved ekteskapsbrudd. Eller, om ikke et direkte unntak, så ikke utgangspunktet. I dag oppleves det slik at alle samlivsbrudd uansett om det er samboere eller ektefeller, tar sitt utgangspunkt i skjevdelingsregelen. I stedet for å kreve skjevdelt enkelte midler, så er ofte partene enige fra starten om at de fleste eiendeler skal deles etter hvem som har tatt de med inn, evt også hvem som har kjøpt dem.


Nå er det avtalefrihet ved skilsmisser og andre samlivsbrudd, så det er ikke noe dramatisk i denne trenden. likevel så er det enkelte som gjennom amerikanske filmer blir overrasket når de opplever at de ikke uten forbehold kan kreve halvparten av felles formue.

Ingen kommentarer: