Google
 

tirsdag 8. april 2008

Kontroll med skifte etter tidligere ekteskap

Ikke alle er klar over at ekteskapsloven inneholder en bestemmelse om at man må bevise at man har skiftet (fordelt) etter sitt tidligere ekteskap før man inngår et nytt. Dette er en del av de såkalte ekteskapsvilkårene. For mange kommer disse reglene som en overraskelse etter at bryllupsinvitasjonene er sendt ut.

§ 8. Kontroll med skifte etter tidligere ekteskap.
Den som har vært gift eller vært part i et registrert partnerskap tidligere må godtgjøre at boet i det tidligere ekteskapet eller det registrerte partnerskapet er overlatt tingretten til behandling, eller legge fram erklæring fra den tidligere ektefelle eller tidligere partner eller arvingene om at det er innledet privat skifte.
Dette gjelder ikke dersom det fremlegges erklæring fra den tidligere ektefelle eller partner om at det i ekteskapet eller det registrerte partnerskapet ikke var formue som skulle deles, eller fra avdød ektefelles eller partners arvinger om at de samtykker i at gjenlevende beholder boet uskiftet.
Er det tidligere ekteskap eller registrerte partnerskap oppløst på annen måte enn ved død, og det er gått mer enn to år siden det ble oppløst, er det tilstrekkelig at den som vil inngå nytt ekteskap opplyser at det er skiftet, eller at det ikke var noe å skifte mellom ektefellene eller partene.
Erklæring som nevnt i første ledd, kan ikke gis av noen som er under 18 år eller umyndiggjort, hvis ikke vergen har gitt samtykke til privat skifte etter skifteloven § 79.
Departementet kan frita for overholdelse av reglene i denne paragraf når særlige grunner taler for det.

1 kommentar:

Karin sa...

akkurat dette skjedde med oss nå. Hvordan klarer man å få fart inn i den prosessen?